zondag 28 september 2014

Koken bij de eerste boeren

Dit weekend vlogen The Hooded Chef en ik terug in de tijd. Zo'n 7000 jaar om precies te zijn :-)
We woonden bij de eerste boeren en kookten er soep in potten van aardewerk.


In Nederland komen de eerste boeren rond 5500 v.Chr aan in Limburg. Terwijl er in het kustgebied nog volop gejaagd wordt, bewerken deze boeren hun akkertjes rond de boerderij en houden zij vee. Van hun grote boerderijen vinden we nu alleen verkleuringen in de grond terug. Hun aardewerken potten zijn versierd met geometrische lijnen en puntjes in de vorm van banden. We noemen ze daarom de mensen van de Lineaire Band Keramiek. Hun soepje is voor ons wat smakeloos (ze hadden nog geen zout!) maar zo'n pruttelpotje bij het vuur is wel supergezellig!


Wil je zelf ook zo'n soepje maken? Neem dat wat rundvlees en trek er een bouillon van. Gooi er  wat bosui bij (was er eigenlijk nog niet maar ze kenden wel een soort daslook en dat lijkt er een beetje op) en wat paddestoelen (neem voor de veiligheid maar lekkere oesterzwammen of kanstanjechampignons), verder misschien wat pastinaak en groene linzen (ook allebei niet helemaal zoals het toen was, maar het komt in de buurt). 
Voor de echte prehistorische smaak doe je er geen zout bij... maar je kunt natuurlijk altijd bedenken dat je broer of neef wat verder gaan wandelen was en toen iemand tegen kwam die aan de kust geweest was.... Hoe dan ook geniet ervan (of geniet van het feit dat JIJ niet bij de eerste boeren hoeft te wonen ;-) ) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten